Testy alergiczne Food Detective


 Czy reagujesz na spożywane pokarmy?

Wzdęcia po jedzeniu?  Bezsenność?   Bóle głowy bez wiadomego powodu?    Zmęczenie o określonej porze dnia?    Słabe zdrowie?

To są objawy nietolerancji pokarmowej

Objawy nietolerancji pokarmowych mogą pojawiać się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Na przykład mleko czy chleb spożyte jednego dnia mogą powodować ból stawów trzy dni później.

 Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?        

  • problemy systemu oddechowego jak: nieżyt nosa, zapalenia zatok, astma
  • problemy przewodu pokarmowego jak: wzdęcia, zatrzymanie wody, zaparcia, otyłość
  • problemy skórne jak: atopowe zapalenia skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka
  • problemy stawów, bóle mięśni, osłabienie
  • migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, objawy depresji

Czy nietolerancja pokarmowa to jest to samo co alergia pokarmowa?

Istnieje zasadnicza różnica. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do reakcji alergicznej niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu. Objawy alergii łatwo rozpoznać ponieważ po spożyciu danego pokarmu mogą pojawiać się takie objawy jak: rumień skóry, obrzęk, trudności oddychania, a niekiedy może nawet dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Alergia pokarmowa występuje rzadko, dotyczy to mniej niż 2% populacji i wiąże się z produkcją przeciwciał IgE.

Test…i co dalej?

Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty stwarzające problemy. Identyfikacja tych produktów umożliwi wyeliminowanie z diety nietolerowanego pokarmu na okres od 3-6 miesięcy co wiąże się z obniżeniem poziomu przeciwciał. Pobierając próbkę krwi z palca test pozwala określić nietolerancje pokarmowe w 59 produktach żywnościowych.

Badane pokarmy:

  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka
  • Ziarna: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, gluten
  • Orzechy/fasole: migdały, orzech brazylijski, włoski, nerkowiec, mieszanina roślin strączkowych, ziarna soi, kakao
  • Mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina
  • Ryby: mieszanina ryb białych, mieszanina ryb słodkowodnych, tuńczyk, mieszanina skorupiaków
  • Owoce: jabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melon
  • Inne: całe jajo, mleko krowie, herbata, imbir, czosnek, grzyby, drożdże, oliwki

Prosty, bezpieczny, wiarygodny i szybki Food Detective to pierwszy na świecie, nielaboratoryjny test wykrywający nietolerancje pokarmowe.

Być może źle tolerujesz spożywane pokarmy…sprawdź, przebadaj się już dziś i zadbaj o zdrowie!

„To co dla jednego jest pożywieniem, Jest trucizną dla drugiego.”

LUKRECJUSZ 75 r. p.n.e